Het fietsbezit en -gebruik is in Rotterdam lager dan in andere grote steden, maar is de afgelopen 10 jaar wel met 45 procent toegenomen. Ruim driekwart van de Rotterdammers heeft een fiets, al verschilt het fietsbezit in de stad nog sterk per gebied. Rotterdammers met een niet-westerse migratieachtergrond en een lagere opleiding hebben minder vaak een fiets. Het fietsbezit is het laagst in wijken in Rotterdam-Zuid, daar zien we kansen”, dit vertelt Bart Christiaens, fietscoördinator, afdeling Mobiliteit, gemeente Rotterdam op de website Verkeerskunde.nl.
“Om fietsen te stimuleren werken we samen met 60 partners uit de stad in de Rotterdamse Fietsalliantie. Er worden kleine activiteiten georganiseerd, maar ook jaarlijks Rotterdam Rides; hét festival op de fiets. Daarnaast zorgen we met dit netwerk ervoor dat we veel Rotterdammers kunnen bereiken die behoefte hebben aan een fiets en fietsles. Ook werken we samen met huisartsen, wijkorganisaties en andere partijen die het lopen actief stimuleren''.
Bart Christiaens heeft nog een 'droomproject' voor Rotterdam: ''Het realiseren en uitrollen van ‘fietshubs’ in de wijken. Niet alleen voor het inzamelen en uitgeven van fietsen (Fietsbank) en het aanbieden van fietslessen, maar juist in combinatie met andere (fiets)voorzieningen, zoals een fietsreparatiepunt, een buurtfietsenstalling, deelmobiliteitshub, koffietentje, pakketpunt, sociale buurtfunctie, kapper, speelplek etc. De invulling kan per wijk verschillen, maar door fietsfuncties en wijkfuncties te combineren creëer je levendigheid en - door slimme samenwerking met meerdere partijen - hopelijk ook financieel exploitabele hubs. Voor nu nog een droom, maar hopelijk binnen een paar jaar werkelijkheid''.
Door: Verkeerskunde.nl